Un alt fel de educaţie

Aproximativ un sfert de viaţă îl petrecem pe băncile şcolii. Ne formăm pentru cariere de „succes” într-un sistem de învăţământ care, nu de puţine ori, a dovedit că are lipsuri. Unii găsesc alternative. Unschooling este un model de educaţie acasă, fără un program strict. Andreea Constantin, deţinătoarea blogului homeschooling.urbankid.ro ne explică că educația acasă înseamnă a-ți educa copiii în afara unei școli publice sau private. „Deși mare parte din învățare se petrece acasă, aceasta nu este nici pe departe singurul loc în care învață copiii. Educația acasă are atâtea forme câte familii o practică. Unele urmează fidel o programă și organizează o adevărată clasă într-una dintre camere, având ore de studiu și teme. Altele au doar câteva materii considerate ”de bază” cărora le dedică un anumit timp pe zi, în mod structurat sau mai liber. Unele familii practică ceea ce John Holt a numit ”unschooling”, adică nu au o programă și nici măcar materii de bază, ci le acordă copiilor libertatea de a învăța ce, cum, când și cât vor”.

1

2

3

5

6

7

Există atât de multe argumente pro şi contra acestui tip de învăţare acasă. Mulţi părinţi văd în sistemul de învăţământ românesc o piedică în dezvoltarea personală deplină pentru că pare imposibil să formezi, prin aceeaşi metodologie, copii cu capacităţi şi abilităţi diferite.

Trăim sub semnul unicităţii şi fiecare dintre noi se dezvoltă în mod diferit: avem dreptul şi libertatea de a face acest lucru.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s