Şansă la educaţie – serbare de 8 martie cu copii romi

Ziua mamei nu ţine cont de ţară sau etnie. De aceea grupul de copii romi de la Asociaţia „Don Orione” din Iasi au vrut să marcheze această sărbătoare în felul lor, organizând o serbare în cinstea mămicilor lor.

DSC_0054

Actualmente, pe continentul european trăiesc circa 10 milioane de romi care, în mare parte, se confruntă cu intoleranţă, excludere socială și discriminare. În cele mai multe cazuri, ei sunt marginalizaţi şi trăiesc în condiţii socio-economice precare, lucru care ar trebui să fie inacceptabil în Uniunea Europeană la începutul secolului 21.

DSC_0064

În multe ţări precum România, romii reprezintă o populaţie de vârstă şcolară semnificativă şi în creştere, care în viitor va fi o forţă de muncă. Conform Recensământuui din anul 2011, numărul celor care s-au declarat romi a fost de 619 mii persoane (3,2%), deși există opinii care spun că această cifră nu corespunde cu numărul real (care ar fi dublu față de cel oficial), deoarece mulți dintre ei refuză să-și declare etnicitatea.

DSC_0066

Un raport al Ministerului Muncii arată că doar 9% dintre tinerii romi au liceul terminat. Cel mai mare procent de analfabetism se înregistrează în rândul populaţiei rome, şi anume 28% dintre cei care au frecventat şcoala primară, dar nu au absolvit-o.

DSC_0077

Conform cifrelor de pe site-ul Partidei Romilor Pro-Europa Doar 37% (1 din 3) din romii care au fost chestionați au absolvit școala primară, doar 6% (1 din 18) au absolvit școala secundară și 1% au frecventat un colegiu.

DSC_0093

Același recensământ din anul 2011 arată că în municipiul Iași există aproximativ 1400 de romi. Asta la nivel declarativ. O majoritate din cei care au vârsta de încadrare în muncă nu au educaţia şi pregătirea necesare pentru a-şi găsi de lucru. De accea este important să se investească în educaţia copiilor romi pentru a le facilita mai târziu intrarea pe piaţa muncii în condiţii de şanse egale şi demnitate, la fel ca membrii populaţiei majoritare.

Voluntarii asociaţiei „Don Orione” adună în fiecare duminică copii romi din cartierul Păcurari din Iaşi şi împreună cu aceştia desfăşoară diferite activităţi educative şi de integrare socială. Un pas mic, dar important în această luptă pentru integrarea în societate a copiilor romi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s