Marșul unității în diversitate

Îți trebuie mult curaj să cobori Copoul prin fața Universității Cuza.001Ești obligat să faci slalom printre mulțimea de studenți care nu se  sinchisește să facă loc trecătorilor. Se pare că anul acesta Marșul Absolventului se vrea a fi mai învolburat ca niciodată. În bătaia vântului rece, ce încă nu aduce iz de început de vară, flutură steagurile fiecărei facultăți prezente la linia de start a marșului. Vremea capricioasă nu poate opri această dezordine organizată de suflete tinere.  

01

Strigătele ce se apropie din dealul Copoului dau impresia că galeria de fotbal a Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași (CSMS), care așteaptă cu nerăbdare meciul cu Fotbal Club Steaua București (FCSB), s-a apucat să facă încălzirea, deși mai sunt două ore până la începerea meciului: „Dă-te Cuza din cărare că venim și noi la vale!”, strigă cu înflăcărare studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Treziți de scandările agronimiștilor, cei de la Cuza dau startul marșului, care coboară pe bulevardul Carol I precum șerpuirea unui zgomotos șarpe cu clopoței ce amenință traficul junglei orașului, aflat la o oră de vârf.

1

Scandările studenților străpung zgomotul traficului și-l acaparează. Rând pe rând, numele facultăților încearcă să se întreacă unele pe altele odată ce sunt emise din gurile înflăcărate ale manifestanților și ajung în final să se împletescă într-un neidentificabil zgomot „USAMVFEEAFILOSOFIELITERE…”. În mijlocul acestui nesfârșit ecou de strigăte se găsește tecere, asemeni unor neașteptate goluri de aer din timpul zborului cu avionul: sunt studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ce mărșăluiesc afișând smerenia lor caracteristică.

2

În dreptul Casei Studenților atmosfera devine din ce în ce mai animată: conducerea marșului absolvenților este preluată de Universitatea de Arte „George Enescu”, care va da întregii manifestații o notă de defilare de 1 decembrie datorită orchestrei care va însufleți, prin ritmul sacadat, pașii bezmetici ai participanților. Din mulțimea de steaguri apar câteva marionete răzlețe ce saltă în aer. Iar marșul se metamorfozează din nou, de data aceasta într-o notă de carnaval de la Rio datorită studenților mascați care mai mult țopăie, în încercarea de a reproduce un dans.

3

Trecătorii privesc cu nedumerire și curiozitate marșul care se aprinde și se stinge asemeni unei instalații de brad atunci când claxonează câte un șofer. Până și clienții unui bar din apropiere și-au mutat pentru câteva clipe atenția spre gloata ce sparge monotonia unei seri înnorate de joi.

4

Și pentru că nu e de ajuns cârdul ce s-a format de pe Copou pentru a întregi tabloul studențesc al Iașului, Tudorul își trimite întăriri: „Auu, Auu, ăsta este Tudoru!”. Cu un vădit aer bărbătesc, studenții de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” își fac auzită sosirea. Pregătiți cu căști albe pe cap, steaguri multicolore fluturate cu forță, fluiere și goarne suflate cu înflăcărare, par că se pregătesc pentru o confruntare majoră între universități pentru obținerea supremației și a recunoașterii întregului oraș.

57

Piața Palatului s-a umplut de mulțimea pestriță de studenți. E ziua în care fie că sunt agronomiști, mediciniști, artiști, ingineriști sau de la UAIC, împreună formează promoția 2015 absolventă a Iașului. Discursurile rostite de reprezentanții universitățiilor, ai municipalității și ai Bisericii Ortodoxe și Catolice sunt încărcate de recunoaștere, sfaturi și încurajări pentru absolvenți. Cine oare le va lua în considerare? Până a da piept cu realitatea, Palas Mall este aproape, invitând în mod indirect pașii studenților în incinta sa.

DSC_0234

Sub auspiciul aceluiaș final, se reunește viitoare forță de muncă. Ca o ultimă manifestare studențească, Marșul Absolvenților trezește atât în conștiința participantului, cât și în cea a privitorului, sentimentul că cei mai frumoși ani sunt pe departe cei ai studenției.

10

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s